“İnsan’a ve kullandığı bütün yöntemlere düşmanlık beslemeniz gerektiğini asla unutmayın. İki ayağı üzerinde yürüyen her şey düşmanınızdır. Dört ayağı üzerinde yürüyen veya kanatları olan her şey dostunuzdur. Şunu da unutmayın, İnsan ile mücadele ederken sonunda ona benzememeliyiz. Onu alt ettiğinizde bile onların davranışlarını benimsemeyin. İnsan’ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ayrıca, her şeyden daha önemlisi, hiçbir hayvan kendi türüne zorbalık etmemelidir. Zayıfı, güçlüsü, akıllısı, safı, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan, başka hayvanları öldürmemelidir. Bütün hayvanlar eşittir.”
Yaşlı Reis’in çağrısıyla tüm hayvanlar, özgürlüğün ve eşitliğin hüküm süreceği yepyeni bir düzenin hayalini kurmaya başlar. Onları bu düzene götürecek ilk adım, Başkaldırı olacaktır. Olur da, eskinin Beylik Çiftliği artık Hayvan Çiftliği adını alır. Hayvanlar, tüm ülkeyi şaşkınlığa sürükleyerek kendi kendilerini yönetmeye başlarlar. Artık insanlar için değil, kendileri için çalışmanın verdiği mutlulukla, yaptıkları her şeyi büyük bir sevgiyle, umutla ve şevkle yapmaya başlarlar. Ta ki iktidar hırsı onları da vurana kadar…
George Orwell, Hayvan Çiftliği’ni yazarken Stalin dönemini eleştirmeyi amaçlamıştır. Bununla birlikte, eşitlik ilkesiyle yola çıkan devrimlerin bile nasıl totaliter sistemlere dönüşebileceğini her detayıyla gözler önüne sermesi bakımından zamanın ötesine geçen bir alegori niteliği taşımaktadır.
Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Ortalama Değerlendirme »